O VINU

Nije poznato kada je čovek popio prvu čašu vina, ali jedno je sasvim sigurno, oduvek ga je smatrao Božjim darom.Postoje razne legende o tome ko je i kada zasadio prvo seme ovog božanskog pića. Jedna od njih je priča o persijskom kralju Đemu.

Legenda kaže da je pomenuti vladar posmatrao vežbu svojih najboljih strelaca, kada mu je pogled privukla velika ptica, koja se borila za život, jer joj se zmija okomotala oko vrata. Kralj je naredio svojim strelcima da ubiju zmiju, što oni i učiniše, a pošto su bili vrhunski strelci, nisu ubili pticu. Zahvalna krilata lepotica doletela je do kralja i iz kljuna pred njega spustila nekoliko zrna semena, koja je on odmah spustio u plodnu persijsku zemlju.

Iz semena je izrasla biljka, koja je posle nekog vremena počela rađati slatko zrnevlje. Kralj je uživao jedući ga. Kako se loza razvijala, pomenuti vladar poče višak odlagati u drvenu burad. Međutim, kako je posle nekog vremena nastupilo grožđano vrenje, a kralju se taj prvobitni opori ukus nije dopao, on dade nalog da se na burad u kojem je vrilo grožđe, napiše “otrov”.

Jednog dana, najlepša devojka iz njegovog harema razbole se od tuge što je kralj zanemaruje i odluči da popije “otrov” iz bureta i prekrati svoju bol.Umesto da umre, ona je ozdravila, prolepšala se, kao “rascvetala ruža” i kralj Đem tek tada shvati kakvo mu je seme dala zahvalna ptica, te ga nazva Darou-e Shah, što bi se u slobodnom prevodu moglo nazvati kraljevkim lekom.

Od tada se, kaže legenda, vino smatra lekovitim.Tako je “kraljevski napitak”, postao čudotvoran lek, ali i sastavni deo svih ceremonija i veselja u Persiji, a kasnije širom sveta.Vino opušta, inspiriše iskrenost, jer se ljudi uz njega oslobađaju maski i predstava o sebi samima, i uz ovu božansku kapljicu postaju ono što u stvari jesu, pa otuda izreka “in vino veritas”, u vinu je istina.

Vina

Shiraz - Vino tamno-ljubičaste boje, intenzivnog ukusa i mirisa sa bogatom teksturom.

di
Shiraz

DiCabernet - Duboko rubin-crvena boja sa bogatim snažnim ekstratima. Kombinovani mirisi šumskog voća sa začinskim tonovima bibera, dopunjeni su diskretnim aromama iz hrasta kao što su vanila, kokos i slatko drvo.

di
Cabernet sauvignon

DiFranc - Odlikuje ga umereno intenzivna rubin-crvena boja.  Izražene voćne mirisne note zrele višnje čine savršen sklad sa mirisima crnog bibera i kakaa.

di
Franc

Dimerlot - Dimerlot se odlikuje sa tamnom rubin crvenom bojom i specifičnim ukusom.

di
Merlot

DiNoir - Odlikuje ga nežna crvena boja koja podseća na boju zrele trešnje ili maline.

di
Noir

DiVranac - Odlikuje ga duboko rubin-crvena boja karakteristična za sortu.

di
Vranac

DiChardonnay - Svetlo žuta boja sa intenzivnim mirisima južnog voća.

di
Chardonnay

DiSauvignon - Odlikuje ga svetlo žuto zelenkasta boja i izuzetno širok aromatični spektar.

di
Sauvignon

DiMuscat - Kristalno bela, skoro providna boja i bogato slatki miris su karakteristike tipičnog Muskata Otonela.

di
Muscat

DiRiesling - Svetlo-žuto-zelenkaste je boje, srednje intenzivnog mirisa citrusa.

di
Riesling

DiChardonnay Barrique - Prepoznatljivo sjajno zlatne boje i kompleksne arome.

di
Chardonnay Barrique

DiRose - Boja je zrele maline sa veoma složenim i intenzivnim mirisima od svežeg voća, slatke jagode i maline, do raskošnog livadskog cveća.

di
Rose

DiVine - DiVine je prirodno desertno vino. Veoma je aromatično, tamno žuto – zlatne boje.

di
Vine